Impressie van de Wavelet op Alpha-Audio

20 december 2017

impressie

Informatie, video en foto's van de Wavelet van Böhmer Audio door Jaap Veenstra.

Primeur op de X-Fi-audioshow

9 september 2017

Op de komende X-Fi-audioshow brengen wij wederom een primeur op het gebied van roomcorrection: de Wavelet van Böhmer Audio uit Zweden.

Wavelet front1

De Wavelet is de 'next level' op het gebied van roomcorrection door toepassing van psychoakoestische modellen. Wat is hier zo bijzonder aan?

Psychoakoestiek is de wetenschap die onderzoekt hoe mensen geluid waarnemen. Het gaat hier vooral om de relatie tussen subjectieve waarneming (psychologie) en objectieve natuurkundige aspecten (akoestiek) van klank. In veel toepassingen van akoestiek en audiosignaalbewerking is het van belang om te weten wat mensen eigenlijk horen. Geluid, dat bestaat uit drukgolven in de lucht, kan exact gemeten worden met geavanceerde meettechnieken. Het begrijpen van de manier waarop deze geluidsgolven worden opgevangen in het oor, en hoe ze worden omgezet in gedachten en waarnemingen in de hersenen, is echter niet makkelijk. Geluid is een continu analoog signaal dat in theorie een oneindige hoeveelheid informatie kan bevatten. Over hoe een mens uit al deze informatie de wenselijke informatie kan filteren, zijn veel onderzoeken gedaan.

Böhmer Audio heeft deze onderzoeken als basis genomen voor een fundamentele nieuwe aanpak om de nadelige effecten van de ruimte op de muziekweergave te corrigeren. Er zijn al enkele goede apparaten op de markt die de ruimte analyseren en correcties berekenen, maar dit zijn puur akoestische correcties. Böhmer Audio is de eerste die ook echt de menselijke auditieve waarneming en verwerking als uitgangspunt neemt. Dat vraagt om een heel andere aanpak, die zorgt voor een verrassend mooie en natuurlijke weergave: geen kunstmatige vervlakking van het geluid (analytisch i.p.v. levendig), zoals dat nog wel eens wordt ervaren bij andere systemen. Bovendien is de correctie in bijna de hele ruimte merkbaar, niet alleen op de luisterplek.

Eigenlijk logisch, want niet de techniek, maar de mens is het uitgangspunt bij geluidsbeleving.

Kom de Wavelet beluisteren op de X-Fi-audioshow op 30 september - 1 oktober. U vindt ons in kamer 10.